03 d’octubre 2007

Alcohol i salut

Sempre s'ha dit que en el menjar i el beure s'ha de tenir mesura, però a més a més ara resulta que allò de beure alcohol fins hi tot pot ser bo per la salut cardiovascular.

Segons moltes de les informacions que es van llegint recentment posen molta atenció en el vi negre i les seves propietats, però segons estudis seriosos ("La ciència de la salut" d'en Valentí Fuster) sembla que els efectes positius principals són deguts a l'alcohol i no pas a les propietats específiques del vi. És evident però, que el consum d'alcohol pot ser molt dolent per la salut si es pren en quantitat, i per tant, el problema que se'ns planteja immediatament és saber en quin punt passa de tenir efectes positius a ésser perjudicial.

El llindar es troba en els 20 ml de consum d'alcohol pur que ingerim diàriament (i aquí val a dir que no val sumar el consum diari per acumular-lo tot en una sola ingesta setmanal). Així doncs la quantitat de beguda dependrà del % d'alcohol que té. Per exemple: si tenim una cervesa de 5% de volum d'alcohol, ens indica que per cada 100 ml que prenem, 5 ho són d'alcohol. En aquest cas doncs, 20 ml multiplicat per 100 i dividit per 5 ens surt un consum màxim diari de 400 ml de cervesa. Si ho fem amb un vi del 12 % de volum d'alcohol ens surt una quantitat de 166 ml diaris. En general doncs fent 2000 / % d'alcohol ens surtirà la quantitat de consum diari que podem prendre d'aquella beguda.

I tot això per què ? Mai recomanen prendre alcohol per millorar la salut, ara bé,pels que ens agraden les cerveses i el vi, sempre és gratificant descobrir que sense obsessionar-s'hi i prenent unes mínimes normes a més de disfrutar del bon beure podrem fer un bé a la nostra salut.

Salut !!