14 d’agost 2008

Getaria: un paradís del peix a la brasa

Sempre he sentit dir que el País Basc és un dels millors llocs on podem anar si volem menjar bé, tot i que també es diu que els preus són força elevats. Aquest estiu he pogut comprovar que la primera part és certa, però que amb la segona passa com a tot arreu; si no et deixes portar per la "publicitat" i busques, pots trobar molt bon menjar a un preu més que raonable.
Prop de Zarautz, hi trobem Getaria, un poblet de pescadors, tranquil; però alhora turístic, que tenen com a especialita el peix fresc a la brasa; i que es pot degustar a molt bon preu (si tenim en compte els preus dels pobles del voltant o els de Catalunya).
Passejant pel poble en direccció al port es troben uns quants restaurants amb les graelles i les corresponents brases a fora el local, on el cuiner prepara el peix fresc, normalment en unes graelles especials per a cada peix. Un cop fet a vegades hi tiren un raig de sidra o de llimona, però el peix el serveixen sense cap mena de salsa, al cap i a la fi el peix fresc no necessita cap salsa. Els preus varien segons els locals, però pots menjar un bon tall de lluç fresc per uns 13 €.
És doncs una localitat altament recomanable si us agrada el peix fresc i aneu prop de Donostia.
En el nosatre cas concret vàrem menjar una amanida i uns pebrotets de guernika de pica pica, una orada i un lluç fresc regat amb txakoli (Getaria forma part de la denominació d'origen i en podeu trobar a qualsevol botiga de queviures). Tot plegat bonissím, i sense màscares de cap mena, el producte "despullat", tal i com ha de ser si és fresc de debò.