30 de maig 2008

Humil opinió sobre la "guerra" de la cuina

Després de veure com els mitjans de comunicació en fan de tot plegat un safareig que criminalitza al 100 % els comentaris d'en Santi Santamaria crec que també tinc dret a opinar al respecte sense haver llegit el llibre - en part és el que volen que fem.
Certament les opinions d'aquest senyor són molt criticables, si el que pretén és erigir-se en representant de l'ortodòxia culinària, quan ell també ha utilitzat additius, n'ha fet un negoci lucratiu de la restauració amb menús que estan a l'abast de molts pocs.... fins aquí res de nou.
També ja s'ha dit que la cuina tradicional i l'alta cuina no tenen perquè ser oposades, sinó complementàries.
Ara bé, tot plegat crec que ens hauria de fer reflexionar com a consumidors. No s'ha de criminalitzar els additius, perquè molts d'ells ens són d'una gran ajuda i passen tots els controls sanitaris, però també és cert que les indústries alimentàries són un lobby molt poderós que sovint ens allunya de la tradició i del que és natural. Com sempre doncs ens hem de posar en el terme mig. Ni un extrem ni l'altre. Tot i que personalment crec que aquesta "guerra" mediàtica em porta a pensar que sovint som esclaus de les grans cadenes de distribució i d'indústries tipus Nestlé (el Nespresso n'és l'exemple més clar quan hi ha molts petits torradors de gran qualitat i molt més natural) . Hauríem de tornar una mica més a les nostres arrels, a tornar a comprar als petits productors, tot i que el temps , preu , etc no ens ho posa fàcil. I també retornar a la cuina dels nostres avis, tot i que adaptada als nostres temps de menys greixos, perquè sovint és difícil trobar un bon restaurant de cuina catalana.
I per acabar un trameto el comunicat de Slow Food que també m'hi afegeixo:

Slow Food Catalunya: La guerra de la cocina de élite no es nuestra guerra


La asociación de conviviums de Slow Food en Cataluña considera que toda invitación al debate sobre gastronomía es bienvenida porque conduce a que los ciudadanos reflexionen los procesos que sufre un alimento antes de llegar a su estómago.

Lamentamos el malentendido publicado por La Vanguardia donde se afirma que "Santamaría pierde el apoyo de Slow Food" con la foto de Carlo Petrini, presidente internacional, quien no se ha manifestado al respecto. Estamos muy sorprendidos por la tergiversación mediática de las palabras y del libro de Santamaría. Invitamos a leer su libro y a abrir un profundo debate antes de juzgarle.

Slow Food trabaja para que la alimentación sea un hecho democrático, abierto a todos, y no sólo cosa de las clases más pudientes. Consideramos que perjudica más la química de productos básicos alimentarios (p. e., una baguette o un bollo contiene más de 70 aditivos químicos o una manzana sufre 7 tratamientos químicos), que lo que hagan determinadas cocinas de élite para un número reducidísimo de comensales al año.

¡Nunca ha habido tantas estrellas en el cielo gastronómico español, pero nunca ha sido tan difícil encontrar buenos productos en el mercado!

Slow Food Cataluña apoya y apoyará toda iniciativa coherente que apueste por una cocina buena, limpia, justa y de proximidad, por la defensa de la biodiversidad alimentaria local y por las tradiciones culinarias. Y en esa estrategia invitamos a los cocineros de la alta gastronomía a dar ejemplos y modos de alimentación a la sociedad de consumo y a luchar por erradicar productos perniciosos de la industria agroalimentaria y los transgénicos.

Queremos dejar constancia además de que los principales cocineros implicados en esta guerra (Adriá y Santamaría) han sido invitados a eventos internacionales de Slow Food para la difusión de la filosofía Slow a través de su capacidad mediática. Nos gustaría que éstos y otros cocineros catalanes apoyaran las iniciativas de Slow Food en Cataluña, como hacen los cocineros vascos.

Esperamos que este debate ayude a ganar la lucha contra la industria agroalimentaria y a aportar un cierto juicio en nuestro deshumanizado sistema de alimentación.

¡Bienvenidos sean los tomates y los chefs buenos, limpios y justos!